Handbalstraat

Beschrijving

De Handbalstraat, oorspronkelijk Voetbalstraat, in de Rijsenbergwijk, de oude wijk Sint-Pieters-Aaigem, en de buurt van het Sint-Pietersstation, is aangelegd volgens Koninklijk Besluit van 14 mei 1913 en 12 mei 1925. De straat loopt met een licht bochtig tracé van de Koning Albertlaan naar de Patijntjestraat. Het straatbeeld wordt bepaald door middelgrote burgerhuizen van drie bouwlagen en meestal twee ongelijke traveeën met variërende bakstenen parementen in combinatie met cementafwerking in een art-decogetinte stijl uit het interbellum, bijvoorbeeld nummer 2 naar ontwerp van architect C. Van Daele (1923), nummer 4 ontworpen door architect G. Cosyns (1923), nummer 5 (1925), nummer 13 naar ontwerp van Th. Desmet (1931); nummers 6, 7 en 8 werden ontworpen door architect Guillaume Monnier (1925, 1933 en 1926). Nummer 11 is een typische creatie van vader en zoon Charles en Gerald Hoge van 1957 in een traditionalistische baksteenarchitectuur.

Tegenover de gesloten zuidelijke gevelwand wordt de rechter straatzijde, tot de hoek met de Patijntjestraat bepaald door een gerenoveerd voormalig hoevetje (Patijntjestraat 62), dat vermoedelijk terug gaat tot de 18de eeuw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/V/6, 1925/V/13, 1926/V/34 & 1933/V/9.

Auteurs: Lanclus, Kathleen