Janssenlei

Beschrijving

De Janssenlei is een met bomen afgezoomde zijstraat van de Heuvelstraat die in 1900-1910 werd aangelegd, gedeeltelijk op het domein van de vroegere hoeve Steenhuyze, dat in de 18de eeuw opgetekend stond als een huis van plaisantie. In juni 1900 diende Jos Janssen een plan in tot aanleg van twee leien op zijn eigendom. Dit plan werd goedgekeurd op de gemeenteraadszitting van 5 juni 1901. In maart 1902 vroeg de heer Janssen de lengte van de huidige Janssenlei te mogen beperken tot 180 meter. In 1908 was de aanleg nog niet voltooid.

Aan de oostzijde van de grote lei werden vijf neotraditionele landhuizen gebouwd. Deze zijn van noord naar zuid gekend onder de namen villa Alberta, villa Nova, villa Rustoord, villa Lydia en villa De Dag. Op de westzijde kwam het verblijf van notaris Et. Naets en op de hoek met de kleine lei het landhuis Madonna. Deze landhuizen bevinden zich in een beboomde tuin die aan de straatzijde is afgebakend door een haag. Enkele van deze tuinen zijn toegankelijk via een hek, al dan niet tussen hekpijlers. Op het einde van de grote lei werd het kasteel Bel Air van Janssen opgebouwd. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd dit kasteel eigendom van de gemeente en na de oorlog werd het vervallen kasteel afgebroken en werd het omringende park verkaveld.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000789, Janssenlei (WYLLEMAN L., 1993).

Auteurs: Wylleman, Linda; Cox, Lise