Steenokkerzeelstraat

Beschrijving

Straat van aan de spoorwegbrug nabij Zeven Tommen in noordwestelijke richting naar de Vilvoordelaan. Heterogene lintbebouwing uit de 20ste eeuw waaronder nummer 111 uit het interbellum, gesigneerd is J.A. Cnop/ Architect/ Wezembeek; nummer 96 met karakteristiek opschrift 'Wasserij' is getekend F. Van Bever Arch. Saventhem en werd kadastraal geregistreerd in 1943. De nummers 89 en 112 zijn nog voorbeelden van de regionaal veel voorkomende, decoratief sterk uitgewerkte, gecementeerde gevels, die voor zover door kadasteronderzoek van de nog bestaande voorbeelden kon worden nagegaan vaak dateren uit het eerste decennium van de 20ste eeuw, maar ook al voorkomen in het laatste decennium van de 19de eeuw; de hier aangehaalde nummers zijn van iets latere datum: het nummer 89 werd kadastraal ingetekend in 1911, nummer 112 in 1913. De nummers 47-71 vormen een reeks arbeiderswoningen opgetrokken volgens het spiegelbeeldschema, elk twee traveeën en twee bouwlagen, uit de jaren 1920; ze werden kadastraal geregistreerd in 1928 in opdracht van Coppin-Van Geetsom, van de leerlooierij 'Tanneries de Saventhem'. De woningen hebben eenvoudige rechthoekige muuropeningen in een gecementeerde vlakke omlijsting en sluiten aan bij de rijker uitgewerkte woningen 43-45 en Landbouwstraat 59-73, die vermoedelijk bedoeld waren voor de bedienden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1911/3 (nummer 89); 1913/3 (nummer 112); 1928/11 (nummers 47-71); 1943/2 (nummer 96).