Alex Feldheimstraat

Beschrijving

Straat genoemd naar Alex Feldheim (1854-1933), een belangrijke industrieel en eigenaar van de lederfabriek Tannerie et Maroquinerie Belges Saventhem ter plaatse van het huidige Bedrijfspark Da Vinci (zie gemeente-inleiding).

De straat, gelegen in het noordelijk deel van Zaventem, vormt via een gebogen verloop de verbinding tussen de Diegemstraat en de Tuinwijkstraat. Het begin van de straat tot aan de Desmedtstraat werd volgens de Atlas der Buurtwegen aangelegd in 1932 (kadastraal geregistreerd in 1933) als verlenging van het gedeelte tussen de Desmedtstraat en Tuinwijkstraat dat werd aangelegd in 1912.

De eerste helft van de straat wordt getypeerd door een doorsnee lintbebouwing uit het tweede kwart van de twintigste eeuw met onder meer parementen van licht gekleurde baksteen en een veelvuldig voorkomen van erkers en balkons; heel wat gevels (nummers 1, 4, 8, 12 en 55, respectievelijk in 1937, 1938, 1936 en 1935 kadastraal geregistreerd) dragen het signatuur van de plaatselijke architect Jos(eph) Stukkens, die zijn architectuurstudies beëindigde in Sint-Lukas te Schaarbeek en aanvankelijk woonde in Vilvoorde, doch naderhand verhuisde naar Zaventem. Nummer 5 draagt als inscriptie 'J.M. Lamotte/ Architecte/ SCAB 1939', nummer 6 'L. De Maesschalck arte 1949'. De rest van de straat vertoont een sterke concentratie van karakteristieke beletagewoningen uit het derde kwart van de twintigste eeuw; de nummers 33 (kadastraal ingetekend in 1954), 37 (gedateerd 1950) en 70 (kadastraal geregistreerd in 1953) zijn gesigneerd W. Humbeeck en nummer 66 'Neys A. 1956', het nummer 22 draagt de signatuur van ‘Jan V.D. Branden/ arch. Machelen’ en werd kadastraal geregistreerd in 1962.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1933/58 (aanleg straat tussen Diegemstraat en Desmedtstraat) 1935/48 (nummer 55); 1936/43 (nummer 12); 1937/33 (nummer 4); 1938/63 (nummer 8); 1953/63 (nummer 70); 1954/51 (nummer 33); 1962/27 (nummer 22).