Warandestraat

Beschrijving

De Warandestraat (1859) vormt samen met de Zonder-Naamstraat een markerende, brede parallelle as binnen de Dokwijk. Proletarische woonhuisbouw te herleiden tot twee categorieën: de kleinere doorsneehuizen met bepleisterde gevels zorgen voor kleinschalige, licht gevarieerde gevelwanden, en de beluiken.

Huizenrijen van twee, twee en een halve en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bepleisterde lijstgevels in neoclassicistisch getinte stijl, vaak opgevat als eenheidsbebouwing, voorzien van rechthoekige of getoogde vensters in omlijsting, doch dikwijls in de loop van twintigste eeuw gemoderniseerd of verbouwd. Vermeldenswaardige voorbeelden zijn Warandestraat 2-4-6 (met afgeronde vensters), 15-35, 32-54, 41 (verzorgd houtwerk), 43-47, 49, 56-90, en 57-63.

Het binnenblok tussen Regattenlaan, Warande-, Metselaars- en Zonder-Naamstraat werd volledig ingenomen door vijf steegbeluiken met noord-zuid-oriëntering en beluikhuizen onder zadeldak (Vlaamse pannen), die gesloopt werden omstreeks 1977-1978.