Mechelsesteenweg (Sterrebeek)

Beschrijving

Drukke transitweg die de dorpskern van Sterrebeek doorkruist van het zuidwesten naar het noorden (Nossegem). De weg is een deel van de oude weg van Mechelen naar Waterloo en verbindt vandaag Mechelen met het Vierarmenkruispunt in Tervuren. De steenweg werd aangelegd in de jaren 1840 deels op het tracé van een oude baan. De bestaande kronkelende weg werd langs het kasteeldomein ter Meeren en ten zuiden hiervan rechtgetrokken en een nieuwe weg doorheen de velden richting Oppem (Wezembeek-Oppem) werd aangelegd om verder door te lopen richting Tervuren. De baan verving ten zuiden van het centrum de Beek- en Medekensstraat.

Het noordelijke deel van de Mechelsesteenweg tussen het centrum en Nossegem maakt ook deel uit van de belangrijke "Oude Waalse baan". Deze baan verbond Mechelen met Waver en Namen via Duisburg en kruiste de Oude Baan bij het gelijknamig gehucht.

De bebouwing langs deze historische weg concentreerde zich omstreeks 1860 (zie Poppkaart) vooral rond het dorpscentrum, in de bocht met de kruising van de huidige Tramlaan (het gehucht "Rollewagen") en aan het gehucht "Oude baan". De huidige gewestweg heeft een voornamelijk 20ste-eeuwse bebouwing, zowel een heterogene lintbebouwing in het dorpscentrum, als halfopen en open bebouwing verder verwijderd van het centrum. Ten zuiden van het centrum is de kasteelmuur en de toegang van het kasteelpark ter Meeren zichtbaar.

Langs de steenweg zijn ook verschillende dorpswoningen gelegen die voorzien zijn van een voor de regio typisch afgewerkte gecementeerde gevel uit begin 20ste eeuw, voorzien van schijnvoegen en waarvan de muuropeningen vaak een rijkere uitgewerkte omlijsting kregen. Voorbeelden hiervan zijn: nummer 135 voorzien van een uitgewerkte omlijsting van een voormalige pui (?) uit begin 20ste eeuw en nummer 154 met een lijstgevel uitgewerkt met geriemde omlijstingen, uitgewerkte borstweringen en spiegels in de fries (vormde samen met nummer 156 één geheel).

Verder nog een aantal oude dorpswoningen waaraan in het verleden een agrarische functie was gekoppeld. Voorbeelden hiervan zijn nummer 78, door muurankers "1862" gedateerd en nummer 153. Nummer 243 is een verbouwde hoekwoning met een oudere kern. In de achtergevel was tot zeker 2003 nog een rondboogdeur bewaard met een geprofileerde zandstenen omlijsting met sluitsteen, neuten en een uitgewerkte waterlijst. Eveneens was er jaarsteen aanwezig: "ADK/ CP/ ANNO/ 1770". Beide zijn door een recente renovatie niet meer zichtbaar. In het centrum eenheidsbebouwing (nummers 166-168) uit het interbellum met een verbouwde begane grond.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1863/13 (nummer 78) en 1906/10 (nummer 135).
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt.

Auteurs: Verwinnen, Katrien