Kerkdries

Beschrijving

Centraal in het dorp gelegen plein met ten noordwesten de parochiekerk en de pastorie en ten zuidoosten een gevelwand met 18de-eeuwse kernen.

In de 16de eeuw werd er op het voormalige dorpsplein aan de kerk een tiendeschuur vermeld. Deze zal tegen de 18de eeuw verdwijnen en geleidelijke aan vervangen worden door de huidige bebouwing aan de oostzijde van de Kerkdries. Het dorpsplein werd in de jaren 1920 verbreed (plan voor de aanleg uit 1922) waarbij een deel van het kerkhof mee in de wegenis werd genomen.

Ten zuidwesten centraal op het einde van het plein ter hoogte van de J.M. Derscheidlaan heuveltje, aangelegd in de 20ste eeuw, ondersteund door een zandstenen muur en toegankelijk via een trap. Hierop zijn drie rode beuken aangeplant.

• MAES F. 1954: Oude woningen te Sterrebeek, Eigen Schoon en De Brabander 37, 7-8, 294-357.

Auteurs: Verwinnen, Katrien