Kleinenbergstraat

Beschrijving

De Kleinenbergstraat is een vrij lange straat die vertrekt van aan de Leuvensesteenweg ter hoogte van het dorpscentrum en vervolgens onder de E40 door verder in zuidelijke richting loopt tot aan de grens met Sint-Lambrechts-Woluwe. De benaming werd ontleend aan de aanwezigheid van de historische Kleinenberghoeve op het einde van de straat.

Het eerste deel van de straat vertoont een deels vrijstaande, deels aaneengesloten bebouwing van eengezinswoningen, voornamelijk uit de 20ste eeuw zoals de nummers 23-23A, gesigneerd Bosmans 1955 en 1956. Uitzondering hierop is de vrij gaaf bewaarde doch leegstaande dorpshoeve op nummer 6, uit het begin van de twintigste eeuw; in 1909 werd op het kadaster een volledig nieuw volume ingetekend aan de straat met in 1936 een uitbreiding achteraan; de met schijnvoegen gecementeerde straatgevel vertoont links een karakteristieke trompe l’oeil.

Voorbij de E40 maken de nummers 60 tot en met 96 aan de rechterzijde deel uit van de sociale woonwijk 'De Acacias' op de Waaienberg (zie ook gemeente-inleiding); deze wijk die zich verder uitstrekt in westelijke richting dateert van 1952, zie gevelsteen op nummer 84, met latere uitbreidingen; de woningen werden kadastraal ingetekend in 1953 in opdracht van de Maatschappij der Goedkope Woningen; de meeste woningen worden gekenmerkt door een reliëf met een huisdier boven de ingang. Tegenover de nummers 50-56 bleef een pijlerkapel bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie C, 1909/19 en 1936/21 (nummer 6),1953/43 (de Acacias).
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam ST_STEVENS_WOL_ACACIAWIJK_2600.

Aanvullende informatie

De Acaciawijk werd door de Maatschappij voor de Huisvesting van Sint-Stevens-Woluwe opgericht in drie grote fases en wordt thans nog gedeeltelijk beheerd door sociale huisvestingsmaatschappij “Elk Zijn Huis” (Tervuren). Ten eerste werden tijdens de jaren vijftig in de noordoostelijke zone van de wijk aan de Kleinenbergstraat, Acacialaan en Berreveldlaan 35 en vervolgens 51 woningen gerealiseerd. Nadien volgden vanaf 1965 42 woningen aan Waaienberg en Berreveldlaan. Ten westen werd de wijk vanaf 1972 afgesloten met 49 wooneenheden, waaronder acht appartementen en twee bejaardenwoningen.

• Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 260, Zaventem, Acaciawijk.
Auteurs : Verhelst, Julie