Van Espenlaan

Beschrijving

Deze straat, gelegen in het noordoostelijke deel van Nossegem, is vandaag afgezet met jonge linden en werd bij besluit van 24 oktober 1910 genoemd naar Jozef van Espen die burgemeester was van Nossegem in de periode 1900-1910 (zie ook straatnaambordje). Ze werd in het begin van de 20ste eeuw aangelegd als deel van de verbinding tussen het station van Nossegem en Everberg om de inwoners van deze gemeente toe te laten het station van Nossegem gemakkelijk te bereiken.

Vandaag is het een korte verbindingsstraat tussen de Leuvensesteenweg en de Mechelsesteenweg die gekarakteriseerd wordt door 20ste-eeuwse, meestal vrijstaande bebouwing zoals de nummers 20 en 22-24, drie kleine villa’s uit het interbellum, in 1929 ingetekend op het kadaster.

Op nummer 27 was er voorheen een bedrijf gespecialiseerd in hydraulische laders en kranen; getuige hiervan de fragmentarisch bewaarde muurschildering 'Luc Debacker/ Hydraulische/ laders/ kranen'; aan de straatzijde behield dit bedrijf een zeldzaam wordend voorbeeld van een betonnen afsluiting uit het interbellum.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B 1929/10.
  • VANNOPPEN H. 1979: De geschiedenis van Nossegem, het Fanfaredorp, Tielt, 186, 577-578.