Geografisch thema

Astridlaan

ID
16551
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16551

Beschrijving

Doodlopende straat gelegen in een residentiële wijk ten noorden van het dorpscentrum van Dilbeek met voornamelijk villa’s uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

De villa op nummer 1 is een restant van een oude hoeve met losse bestanddelen mogelijks horend bij het kasteel "Maria Assumpta". In 1869 werd er een "reconstruction total" geregistreerd op het kadaster van de hoeve met losse bestanddelen. De eigenaar was Mathieu Moeremans, deze was tevens de eigenaar van het achterliggende kasteel. De afbraak van de gebouwen van de hoeve, uitgezonderd het bestaande woonhuis werd geregistreerd in 1957. Op een gevelsteen staat vermeld "Gebouwd 17../ Hersteld 1958". Het huidige woonhuis wordt gekenmerkt door historiserende elementen, onder andere door het gebruik van sierankers, zijtrapgevels, een geprofileerde deuromlijsting in zandsteen met sluitsteen en imposten (hergebruikt?) en een geblokte poortomlijsting in blauwe hardsteen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1869/5, 1910/12 en 1957/12.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.