Tiensesteenweg

Beschrijving

De Tiensesteenweg is een drukke verbindingsbaan tussen Leuven en Tienen die Lovenjoel volledig doorsnijdt van west naar oost. Deze steenweg werd aangelegd in 1710 ter vervanging van de 'oude baan van Leuven naar Tienen', zie gemeente-inleiding; tot dat ogenblik moest alle verkeer door de dorpskern en de huidige Kerselaarlaan. Al van in de 18de eeuw zal het belang van deze baan onafgebroken toenemen en ontstonden er verscheidene afspanningen, hoewel de Poppkaart van circa 1860 toont dat de straat op dat ogenblik nog schaars bebouwd is.

Vandaag vertoont de straat een verstedelijkt karakter met heterogene, meestal vrijstaande of half vrijstaande bebouwing uit de 19de, maar vooral de 20ste eeuw met diverse resten van oudere hoeven en afspanningen; bovendien zijn er enkele fraaie interbellumwoningen bewaard zoals de nummers 230 en 244; ook het nummer 247 hoort thuis in deze periode maar het oorspronkelijke schrijnwerk is vervangen waardoor het authentieke karakter verloren ging.

De bebouwing is meer geconcentreerd ter hoogte van het dorpscentrum en in de omgeving van de Parklaan, een verkaveling uit de jaren 1970. Ter hoogte van het domein Ave Regina is er slechts sporadisch bebouwing en voorbij de Zielenberg is er in oostelijke richting geen bebouwing meer. Tot 1952 had de tram zijn terminus ter hoogte van de Stationsstraat.

In het vandaag sterk aangepaste nummer 179 was tot het begin van de jaren 1880 de gemeenschappelijke gemeenteschool voor Lovenjoel en Korbeek-Lo gevestigd; deze school lag op de grens van beide gemeentes. Het nummer 270 was in oorsprong een langgestrekte hoeve doch vandaag sterk aangepast; een gevelsteen draagt de vermelding 'NSB MB 1885'; het pand werd kadastraal geregistreerd in 1886 voor Petrus Stroobants. De villa op nummer 267 is een ontwerp van architect Joseph Stevens; in het architectuurtijdschrift 'La Maison' (1951) werd de villa aangehaald omwille van zijn 'aspect sobre, clair et calme, sans caractéristique de style, qui plait par une simplicité harmonieuse'; de leefruimten zijn georiënteerd op het zuiden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1886/1 (nummer 270).
  • S.n. 1951: Villa à Lovenjoel lez Louvain. Architecte: Joseph Stevens, La Maison 7-1, 20.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde