Geraardsbergsestraat

Beschrijving

Historische verbindingsbaan die van Brussel tot Geraardsbergen liep en die in Schepdaal in oorsprong liep vanop de Oude Geraardsbergsebaan in Itterbeek in westelijke richting tot aan de Galgenstraat op de grens met Sint-Martens-Lennik. Heden wordt de straat onderbroken door de Spoorweg Brussel-Gent. Het tracé van de baan was al weergegeven op de Ferrariskaart (circa 1770-1778). Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Gerardsbergschebaen" genoemd. Bij de aanleg van de Ninoofsesteenweg begin 19de eeuw zal de baan aan belang verliezen.

De straat wordt gekenmerkt door een heterogene en voornamelijk vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw en in de omgeving van het dorpscentrum nog een aantal eenvoudige dorpswoningen. Nummer 41 is een villa van 1968 naar ontwerp van George Pepermans.

• BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970, Brussel, 342.

Auteurs: Verwinnen, Katrien