Antwerpseweg (Vlimmeren)

Beschrijving

Gedeelte op grondgebied Vlimmeren van rijksweg 14, vak Antwerpen-Turnhout; van Beerse tot Engstraat teruggaande op de dreef, die circa 1770 door graaf de Pestre werd aangelegd; het kasseien gebeurde onder Willem I (1815-1830) toen ook de verlenging tot Oostmalle en de rest van de rijksweg in het arrondissement Turnhout werden gerealiseerd.

Het oorspronkelijk plan de weg in rechte lijn van Zoersel naar de kerktoren van Vlimmeren door te trekken, werd gewijzigd, waardoor de baan een eind buiten het dorpscentrum op de huidige lijnrichting tot stand kwam. In 1820 waren de werken voltooid. Aan het weggedeelte Vlimmeren-Beerse zijn nog eiken aanwezig. Vanaf 1886 liep de buurtspoorweg door Vlimmeren. Een dancing en een enkel baancafé vervangen er de vele afspanningen van weleer.

• BOSCH F., De rijksweg Antwerpen-Turnhout, in De Vlierbes, I, 1979, p. 59-64.
  • BOSCH F., De Vlimmerse Aard, in De Vlierbes, XII, 1990, p. 49-112.
  • OOSTVOGELS J., Café Buurtspoorweg - Wachtzaal te Vlimmeren, in De Vlierbes, III, 1981, p. 118-127.

Auteurs: Plomteux, Greet