Kervijnlaan

Beschrijving

Rechte straat tussen de Coppietersstraat en de Ringlaan, in het verlengde van de Raadhuisstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. De naam houdt verband met de villa "Les Lutins" (zie nummer 3) indertijd bezit van barones Isabelle Kervyn de Volkaersbeke, later gebruikt als kinderhome.

Woonstraat met villabouw in regionalistische stijl voornamelijk uit de jaren 1950-1960 (nummer 71). Enkele villa's (nummer 14, nummer 17) zijn volgens opschriften ontworpen door architect Libère Bonne (Wenduine) en worden getypeerd door (halfronde) erkers en puntgevels.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 108.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia