Blankenbergsesteenweg

Beschrijving

Rechte en drukke verkeersader, onderdeel van de Rijksweg N34, de kustweg aangelegd in 1902-1905 die achter het strand en de zeedijk evenwijdig met de tramlijn loopt. Op grondgebied Wenduine bestaat de N34 uit de Koninklijke Baan, de Ringlaan en de Blankenbergsesteenweg. Een eerste (kassei)weg tussen Wenduine en Blankenberge met de Oude Blankenbergsesteenweg als restant dateert van 1884. De huidige rechte aanleg dateert van 1935, eerst als tweevaksbaan en vanaf 1962 uitgebreid tot vier vakken.

De steenweg volgt de loop van de middeleeuwse Graaf Jansdijk of Gravejansdijk. Al in de 10de eeuw zou er een zeedijk zijn opgeworpen. Vermoedelijk laat eerst graaf Jan van Namen in de 13de eeuw langs de kust een dijk aanleggen tussen Grevelingen (Noord-Frankrijk) over de kusten van West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen (Nederland) tot aan het Sas-van-Gent. De kustlijn heeft het op het einde van de 14de en begin van de 15de eeuw zwaar te verduren door enkele stormvloeden, de Sint-Elisabethsvloeden. Onder de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees wordt de dijk versterkt. De twintig meter hoge en drie meter brede dijk had toen een totale lengte van 150 kilometer.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de dijk aangeduid als "Graeve Jans Dyck", op de Atlas der Buurtwegen (1844) als Chemin n° 2, "Gravejansdijk. Chemin de Wenduyne à Blankenberghe". Heden is de dijk op sommige plaatsen volledig afgegraven.

Van oudsher quasi onbebouwd, de site van de hoeve "Sainte Marie" (nummer 2) staat al op de Ferrariskaart. De bijhorende Lourdeskapel (zie z.nr.) dateert van circa 1895.

Het gebied tussen de Neptunuslaan en de grens met Blankenberge is zo goed als volledig ingenomen door verblijfstoerisme. Vanaf de jaren 1960 worden op de wijk Harendijke een aantal campings, motels, vakantiehuisjes en Sun Park opgericht. Het vakantiepark groeit uit tot een cluster die bijna de hele hoek tussen de Neptunuslaan en de grens met Blankenberge beslaat ten zuiden en ten westen palend aan natuur- en landbouwgebied, onder andere de Uitkerkse Polders (ankerplaats). Samen met de omringende villa's en woningen verhoudt de wijk Harendijke zich bijna als een enclave ten opzichte van de dorpskern van Wenduine.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2011, OC GIS-Vlaanderen.
  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 197.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 16- 17, p. 252.
  • VANDENBERGHE E. en andere, De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, sine loco, 1996, p. 8.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia