Bullenbergstraat

Beschrijving

Landelijke straat vertrekkend in het gehucht Goudveerdegem vanop de Schapenstraat in het westelijkste punt van Schepdaal en lopend in noordoostelijke richting met een aantal bochten van 90 graden tot op de Jan De Trochstraat in het gehucht Zierbeek. De straat volgt min of meer de loop van de Zierbeek richting Sint-Martens-Bodegem. Het tracé van deze baan is al zichtbaar op de Ferrariskaart uit eind 18de eeuw. Al ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Bullebergstraet" genoemd, naar de gelijknamige oude wijk die deel uitmaakte van een ruimer gebied met veel oude hoven, waarvan Goudveerdegem het centrum was.

De straat wordt gekenmerkt door verschillende resten van de oorspronkelijke agrarische architectuur en twee historische hoeves: het Hof ten Bullenberg en het Hof te Zierbeek. Buiten deze twee grotere hoeves voornamelijk kleinere hoeves en boerenwoningen uit de 19de en 20ste eeuw. Nummer 29 is een sterk gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen. De langsschuur is gedateerd boven de poort "J.V.R./ 1863" en werd geregistreerd op het kadaster in 1868 op de locatie van een ouder bijgebouw. Nummer 46 is een 19de-eeuwse boerenwoning. Nummer 59 is een gerenoveerde hoeve met losstaande bestanddelen met een langsschuur aan de straat. De hoeve was reeds weergegeven op het primitief kadaster (1829), maar begin 20ste eeuw werd er een gedeeltelijke reconstructie geregistreerd op het kadaster waarbij de volumes grotendeels behouden bleven. Nummer 69 is een begin 20ste-eeuwse gerenoveerde hoeve met bakhuisje. Nummer 72 is een boerenwoning uit begin 20ste eeuw, met een latere uitbreiding (zie bouwnaden en mutatieschets) met onder andere een schuurtje. Nummer 75 is een L-vormige hoeve grotendeels uit de tweede helft van de 19de eeuw, boerenwoning in kern mogelijks ouder met bewaarde opkamer.

Bij de inventarisatie in de jaren 1970 waren er ook nog verschillende resten van leembouw aanwezig, deze zijn heden allemaal gesloopt (nummers 39 en 42; nummer 73 werd gesloopt tijdens het onderzoek).

Tegenover het Hof te Zierbeek lagen in oorsprong twee vijvers (zie Ferrariskaart), vandaag is de zuidelijke gedempt. Deze vijvers waren de spaarvijvers van de verdwenen watermolen van Zierbeek gelegen aan de Jan De Trochstraat, ten noordoosten van het Hof te Zierbeek.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VI (Schepdaal), 1865/32 (nummer 75), 1868/5 (nummer 29), 1905/16 (nummer 72) en 1906/8 (nummer 59).
  • VERBESSELT J. 1988: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, Deel XXII, Lennik – Wambeek – Gooik. Het Diets Domein van de abdij Nijvel, Brussel, 163-165.
  • VERMEULEN S. (red.) 2010: Verdwenen Dilbeekse molens, Monumentenmap uitgegeven door het gemeentebestuur van Dilbeek naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 12 september 2010, Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien