Leopold III-laan

Beschrijving

Het gedeelte van de oude Dieweg gelegen tussen de Krommestraat en de Grensstraat werd in 1936 naar Leopold III vernoemd. De Dieweg is één van de oudste wegen van Midden-Brabant, en verbond Tervuren en Vilvoorde, met halverwege Zaventem. Deze weg loopt ten oosten van Wezembeek en Oppem van noord naar zuid (voor een groot deel) door de velden.

Aan de Leopold III-laan, die in zuidwestelijke richting loopt, voornamelijk villabebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Het zuidelijk deel vormt de westelijke grens van de Ban-Eikwijk.

Nummers 28 tot 40 vormen een reeks van gekoppelde woningen refererend aan de tuinwijkgedachte. Aaneengesloten geheel van cottagegetinte enkelhuizen uit het interbellum met omhaagde voortuintjes. Eénlaagse gebouwen onder doorlopend mansardedak met mechanische pannen, op regelmatige afstanden doorbroken door grote mijterboogvormige dakvensters, eveneens een aantal dakkapellen onder plat dak. Baksteenbouw op breukstenen plint, de gevels worden verlevendigd door het gebruik van licht verschillend gekleurde baksteen per wooneenheid. Sommige geveldelen zijn gecementeerd en geverfd (boven plint, dakvensters, inkompartijen. De hoeken van de reeks worden benadrukt door erkers op het gelijkvloers. De inkompartijen worden geaccentueerd doordat ze licht uitspringen en onder een overkragende waterlijst geplaatst zijn. Rechthoekige gevelopeningen met voor nummer 34 met bewaard schrijnwerk (behalve deur). Gevels afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen.

Hier en daar oudere bebouwing, zoals nummer 63, een neotradioneel getinte rijwoning. Nummers 71-75 : met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel gesigneerd "A. Baets Cimenteur Steenockerzeel" en "E. De Wit Cementeur Voskappel". Met rechts aansluitend schuur/opslagplaats.

• CALUWAERTS Roger. 1986: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 5.4, 8.

Auteurs: Thomas, Hans