Geografisch thema

Mechelsesteenweg

ID
16370
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16370

Beschrijving

Steenweg die de gemeente doorkruist in zuidwestelijke richting, loopt in Oppem vlak ten zuiden van de Oppemdries. De aanleg, goedgekeurd in 1839, zorgde voor de ontsluiting van Oppem, dat tot dan toe vrij afgezonderd lag.

Het zuidelijk deel van de steenweg, tot aan de Diepestraat, wordt gekenmerkt door villabebouwing in groene, beboste omgeving. Centraal, ter hoogte van Oppem, bedrijventerreinen en aaneengesloten bebouwing. Verder noordwaarts, tot aan de grens met Zaventem (Hippodroomlaan) divers uitzicht met zowel rijwoningen als villa's, opvallende inplanting van het Passionistenklooster op de top van de Vosberg (zie Mechelsesteenweg 82), en enkele geplande (sociale) woonwijken : op de Vosberg een wijk uit de jaren 1950 (Robert Schuiten) die de Heldenlaan, Cederslaan, Vosberg en Kalestraat omvat (zie Vosbergwijk), aan de overzijde van de steenweg het 21ste-eeuwse Passionistenoord, ter hoogte van de Van Severlaan een reeks appartementsgebouwen aan de tramhalte Ter Meeren, en de grootschalige wijk Ban Eik (zie Ban Eik).

Verder op nummer 44 een café/restaurant uit eerste kwart 20ste eeuw, bij tramhalte Ter Meeren. Verankerde baksteenbouw, afgeschuinde hoektravee, segmentboogvormige vensters met vernieuwd schrijnwerk.

Het Irissenoord (recente verkaveling met meergezinswoningen) is ingeplant op het domein van de villa Irissenoord 12, in cottagestijl. Mechelsesteenweg 51 is de bijhorende portierswoning. Beide worden voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1928. Op het domein zijn nog verscheidene oude bomen bewaard.

Op de hoek met de Lilaslaan bevinden zich enkele vermeldenswaardige gekoppelde woningen onder platte daken : Mechelsesteenweg 27-29, Lilaslaan 4-6, 12, 17-19, samen een kleine wijk van dubbelwoonsten in dezelfde stijl (met modernistische toets). In het algemeen sterk verbouwd (voorbeeld nummer 19 met verhoging) met vernieuwd schrijnwerk en kroonlijst. Het vlakbij gelegen Mechelsesteenweg 55 (gesigneerd "Bel 1937") in aansluitende stijl is een vroeg voorbeeld van een appartementsgebouw, met achterin vermoedelijk verwerking van een oudere kern, of gebruik van recuperatiemateriaal.

  • CALUWAERTS Roger. 1983: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 2.3, 4.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis uitgebreid tot zorginstelling

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Omvat
    Villa naar ontwerp van Guillissen-Hoa

  • Omvat
    Villa van 1916

  • Is deel van
    Wezembeek-Oppem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mechelsesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16370 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.