Louis Marcelisstraat

Beschrijving

Rechtstreekse verbindingsweg tussen het kerkplein van Wezembeek en de Oppemdries centraal in Wezembeek-Oppem. Deze oude processieweg werd vroeger de Veldstraat genoemd. Genoemd naar soldaat Louis Marcelis, gesneuveld te Lombardsijde in 1914.

Vrij rechtlijnig verloop met erg gevarieerde bebouwing van rijwoningen tot villa's, enkele appartementsgebouwen en bedrijfsgebouwen.

Waar de Louis Marcelisstraat en de Wijngaardlaan samenkomen driehoekig begraasd en beboomd plein. Het gemeentehuis met gemeenteschool (zie Louis Marcelisstraat 134-136) ligt aan dit parkje.

Centraal een ruiterstandbeeld op blauwe hardstenen sokkel, "Strauff-Hein" van de hand van Koenraad Tinel (1980). Tegen de zuidzijde van het park (Wijngaardlaan) een in 1975 geplaatste vrijheidsboom met blauwe hardstenen plaat met koperen letters: "Vrijheidsboom geplant ter herinnering van de bevrijding gevangenkampen arbre de la liberte plante en souvenir de la liberation des camps de prisonniers 1945-1975"

• CALUWAERTS Roger. 1985: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 4.3, 12.
  • CALUWAERTS Roger. 1992: Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente. Nieuwkerken-Waas, 360.