Viooltjeslaan

Beschrijving

Zijlaan van de Waterloose Steenweg, gelegen in de wijk Grote Hut. De Viooltjeslaan maakt de verbinding met de parallel aan de steenweg gelegen Rozenlaan. De Viooltjeslaan buigt vlak na de Grote Hut (de splitsing met de Brassinelaan) boogvormig af van de Waterloose Steenweg, op de plaats waar deze naar het zuiden knikt. Daardoor ontstaat aan de aansluiting een driehoekige open ruimte. Verder kent ze een rechtlijnig oost-west verloop.

De Viooltjeslaan maakt samen met de Schoon Horizonlaan en de Rozenlaan deel uit van de wijk 'Espinette Fleuri', die in de loop van de jaren 1920 werd gepland tussen de Handstraat, de Waterloose Steenweg, de Grote Hutsesteenweg en de Lindenlaan. Aanvankelijk werd enkel het gedeelte aan de kant van de Waterloose Steenweg aangelegd. Aan de open ruimte waar de Viooltjeslaan aftakt van de Waterloose Steenweg bevinden zich een aantal kenmerkende cottagewoningen uit de tweede helft van de jaren 1920. Op de nummers 2 en 4 bouwde de Waterloose architect Gaston Delbar twee gespiegelde koppelwoningen met pseudovakwerk, mansardedak en typische erkers en porches (goed bewaard). Op nummer 6 bevindt zich een vrijstaande cottagewoning, wellicht uit dezelfde periode. Samen met de ernaast gelegen cottagewoningen op de Waterloose Steenweg (nummers 192 en 190) vormen ze een vrij goed bewaard ensemble, gekend onder de naam Espinette Fleuri.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen jaren 1920.

Auteurs: Van Herck, Karina