Geografisch thema

Trilpopulierenlaan

ID
16335
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16335

Beschrijving

Laan gelegen in de wijk Middenhut in het oosten van de gemeente. Vormt het verlengde van de Lindenlaan en verbindt deze met de Zoniënwoudlaan.

De Trilpopulierenlaan werd in de jaren 1930 aangelegd als de centrale laan van de nieuwe wijk tussen de Waterloose Steenweg, de Zoniënwoudlaan en de Ahornlaan. Deze wijk kwam tot stand met de oprichting van de nieuwe parochie en kerk Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap. Het Onze-Lieve-Voorplein met kerk ligt op de Trilpopulierenlaan. Op nummer 7 en 9, naast de kerk, ligt de pastorie.

Het gedeelte tussen het Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein en Zoniënwoudlaan is voornamelijk bebouwd met aaneengesloten woningen. Het gedeelte tussen het plein en de Lindenlaan is bebouwd met vrijstaande villa's of 3-gevelwoningen, voornamelijk uit de jaren 1930, 1940 en 1950. In de jaren 1930 werden talloze bouwaanvragen ingediend voor de bouw van middelgrote cottagevilla's. Op de Trilpopulierenlaan bevinden zich ook een aantal modernistische woningen van gekende architecten, zoals Victor Bourgeois (nummer33) en Constantin Brodzki (nummer10). Op nummer 35 bevindt zich op een achterin gelegen terrein een sporthal eind jaren 1970 ontworpen door Pierre Corbisier.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 6.10.1977/1977273.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Meergezinswoning Derolez

  • Omvat
    Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap

  • Omvat
    Villa La Jeannerie

  • Omvat
    Villa St. Hubert

  • Omvat
    Weekendverblijf Van Pachterbeek

  • Omvat
    Woning naar ontwerp van J. Hendrickx en Y. Stevens

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Trilpopulierenlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16335 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.