Geografisch thema

Monniksweg

ID
16311
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16311

Beschrijving

Gekasseide weg tussen de Driesbosstraat en het Visserspad, in een groene omgeving (het vroegere Driesbos). De naam van de weg zou verwijzen naar de kloosterzusters van Ter Kameren, die de hoeves en vijvers van Lansrode en Krechtenbroek in bezit hadden. De Monniksweg leidt naar de voormalige hoeve op nummer 24, naar verluidt de vroegere rentmeesterswoning van de zusters van Ter Kameren. Op nummer 1 ligt een cottagevilla, kadastraal geregistreerd in 1905 als nieuwbouw voor Emiel-Jozef Laroche - Van Meerbeeck, ondernemer, gevestigd aan de Eeckelaarstraat 55 in Sint-Joost-ten-Node, maar echter naderhand herhaaldelijk verbouwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1905/7, 1936/27, 1943/15, 1971/34. (nummer 1)
  • GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN UKKEL EN OMGEVING 1974: Alsemberg, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Monumenten, landschappen en bezienswaardigheden, Ukkel, 45.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Villa Anciaux

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monniksweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.