Geografisch thema

Middenhutlaan

ID
16310
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16310

Beschrijving

Smalle geasfalteerde zijlaan van de Waterloose Steenweg met een uitgesproken groen karakter, gelegen op de Middenhut. Ter hoogte van de Jonetlaan sluit de Middenhutlaan aan op de Lequimelaan (die terug aansluit op de Waterloose Steenweg). Deze drie lanen hebben een kronkelend verloop dat aansluit op het glooiende landschap. Samen vormen ze een residentiële wijk met ruime villa's en landhuizen, zowel uit het begin van de 20ste eeuw als uit de naoorlogse periode.

De Middenhutlaan werd samen met de Jonetlaan en de Lequimelaan op het einde van de 19de eeuw aangelegd door Georges Lequime. Vanaf het begin van de 20ste eeuw bebouwd met grote buitenverblijven en villa's voor de Brusselse burgerij, overwegend in cottage-stijl. De Middenhutlaan heeft een organische aanleg die exemplarisch is voor de idee van natuurlijkheid die deze vroege suburbanisering onderlegde.

Op nummer 9 een landhuis met bijgebouw gebouwd in opdracht van een nijveraar uit Brussel (kadastraal geregistreerd in 1917). Op nummer 19 een cottagevilla, kadastraal geregistreerd in 1916, maar verbouwd in 2006.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, dossier 2006186 (nummer 19).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Afdeling 2, 1917/15 (nummer 9), 1916/6 (nummer 19).

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa Les Chataigniers

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Middenhutlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16310 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.