Lindestraat

Beschrijving

Staat ten westen van de spoorlijn, gelegen in de vroegere dorpskom. Verbindt de Fonteinstraat vanaf de begraafplaats met de Terheydestraat. Samen met de Terheydestraat en de Gehuchtstraat vormt ze de historische verbinding tussen de dorpskern en de gehuchten Dries, Terheyden, Klein Luik en De Hoek. De Lindestraat loopt door de oude industriële kern rond het Koningsplein. Ze wordt gekenmerkt door vroeg 20ste-eeuwse lintbebouwing met restanten van de kleine meubelfabrieken (familiebedrijven) die hier vroeger gevestigd waren, zoals de meubelfabriek Streulens-Vankeerberchem op nummers 69-73. Voorbeelden van eenvoudige dorpswoningen en arbeiderswoningen zijn te vinden op nummers 41-43 en 104-112.

De woning op nummer 88, van een onbekende architect, werd volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 10 september 1922 gebouwd voor de heer of mevrouw Swaelens-Lebeau.

Op nummer 42 bevindt zich een hoekwoning met cimornébepleistering, typisch voor het interbellum.

Op nummer 40 bevindt zich een woning met bureel en gevelsteen '1950', gebouwd naar ontwerp van J.B. Heymans van 25 november 1949, voor rekening van de heer François Duson.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 10/09/1922, 25/11/1949.
  • DE COCK J. 2010: Het verhaal van de Rodense meubelindustrie (1), Buurten 12/4, Sint-Genesius-Rode, 4-5.

Auteurs: De Houwer, Veerle; Van Herck, Karina