Kerkeveldweg

Beschrijving

Straat gelegen in de wijk Ten Broek, parallel lopend aan de Hallesesteenweg. Verbindt deze met de Zavelbergweg.

Een van de oude wegen van het gehucht Ten Broek, al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Vormde samen met de huidige De Beemd een oude verbindingsweg tussen Alsemberg en het gehucht Ten Broek; en verder naar Dworp en Eigenbrakel. Op de Ferrariskaart is langs het tracé van de huidge Kerkeveldweg de site "Cense Den Brouck" aangeduid, wellicht het pachthof Hof ten Broeke reeds vermeld in 1398 (vandaag verdwenen).

Restanten van vroeg 20ste-eeuwse lintbebouwing ter hoogte van de nummers 39-43. Naar de hoek met de Zavelbergweg toe bevindt zich een in 1950 gesticht bijhuis van het Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (Kloosterweg 1). Architect Demey, die ook de kerk op de Zavelbergweg ontwierp tekende voor dit eenvoudige gebouw in Brabantse rode steen. Verder is de Kerkeveldweg voornamelijk bebouwd met vrijstaande villa's.

Auteurs: Van Herck, Karina