Gehuchtstraat

Beschrijving

Straat ten westen van de spoorlijn, die de verbinding maakt tussen de Sint-Barabarakerk en de Terheydestraat. De Gehuchtstraat overbrugt de spoorlijn ter hoogte van het station De Hoek (stopplaats zonder station). De Lindestraat, de Terheydestraat en de Gehuchtstraat vormen samen de historische verbinding tussen de dorpskern van Sint-Genesius-Rode en De Hoek. De naam van de straat verwijst naar de historische kern De Hoek, ook gekend als het Gehucht.

De Gehuchtstraat is overwegend bebouwd met oudere lintbebouwing (werkmanswoningen), waarvoor vooral op het einde van de jaren 1930 tal van bouwaanvragen werden ingediend. Vak naast de spoorlijn (westkant) bevindt zich een rij van 5 werkmanshuizen (nummers 151, 151a, 153, 153a, 153b). Deze typische woningen met twee bouwlagen en kenmerkend rond venster werden in het begin van de jaren 1940 gebouwd door de architect Antoine De Ridder (schrijnwerk gewijzigd).

Tussen de Hof-Ten-Berg en de spoorlijn bevindt zich het beschermde landschap van het monumentale hoeve Hof-Ten-Berg.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 23.10.1941 (nummers 151, 151a, 153, 153a, 153b).

Auteurs: Van Herck, Karina