Geografisch thema

Eikenlaan

ID
16276
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16276

Beschrijving

Groene laan in het oosten van de gemeente, aftakkend van de Waterloose Steenweg. De Eikenlaan maakt deel uit van de nieuwe wijk Middenhut die in de jaren 1930 volgens een rechtlijnig stratenpatroon werd aangelegd tussen de Waterloose Steenweg, de Zoniënwoudlaan en de Ahornlaan. Deze wijk kwam tot stand met de oprichting van de nieuwe parochie en kerk Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap, en omvat naast de Eikenlaan de Trilpopulierenlaan, het Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein, de Beukenlaan, de Haagdoornlaan, de Cederlaan, de Acacialaan en de Kastanjeboslaan.

De Eikenlaan wordt gekenmerkt door open bebouwing met middelgrote villa's. Op nummer 7 bevindt zich een goed bewaarde cottage-villa wellicht uit de jaren 1930. Op het kruispunt met de Haagdoornlaan (nummer 13) bevindt zich de Franstalige vrije school Ecole Nôtre Dame (de school van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap), gebouwd door de Brusselse architect Paul Duayer. Volgens de gedenksteen legde de E.H. De Backer de eerste steen in 1947. In de jaren 1960 werd de school uitgebreid met bijkomende klaslokalen en een turnzaal.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 24.10.1946.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Cottage-villa

  • Omvat
    Villa Dubuquoit

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eikenlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.