Dorpsstraat

Beschrijving

Centraal gelegen straat die de verbinding maakt tussen de parochiekerk van Sint-Genesius en het Winderickxplein in Alsemberg (op het grondgebied van Alsemberg de Rodestraat genoemd). Buigt aan de kerk af in noordelijke richting om via een bocht ter hoogte van de Kloosterweg aan te sluiten op de Stationsstraat. Volgt de vallei van de Molenbeek.

De Dorpsstraat werd samen met de Stationsstraat aangelegd op het tracé van de vroegere Driesstraat, die de Sint-Annakapel en het Hof te Lansrode verbond met het gehucht Termeulen en de oude dorpskom. Deze weg volgde de vallei van de Molenbeek en wordt al aangeduid op de Kabinetskaart van Ferraris (circa 1770-1778). De Dorpsstraat werd gekasseid in de jaren 1920.

Aan de Dorpsstraat liggen de parochiekerk (nummer 40) en het gemeentehuis (nummer 46). Vlak bij de kerk (nummers 3 en 7A) liggen naast de elkaar de vroegere sites van brouwerij De Dobbeleer (nummer 7A) en de Molen Algoet (nummer 3) de laatste vanaf 1900 ook met brouwerij. Beide worden, net als de kerk, al aangeduid op de Kabinetskaart van Ferraris (circa 1770-1778). Voor de rest voornamelijk bebouwd met vroeg 20ste-eeuwse lintbebouwing. Op nummer 104, tussen de Dorpsstraat en de Dreef bevindt zich de in donkere baksteen opgetrokken woning met architectenbureau van de WAW-architecten (2007-2009).

Auteurs: Van Herck, Karina