de Castonierlaan

Beschrijving

Rechte doodlopende zijstraat van de Waterloose Steenweg, in de wijk Kleine Hut in het noordoosten van de gemeente. De de Castonierlaan werd vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw aangelegd, voor bebouwing met middelgrote villa's. Ze komt voor op de verkoopplannen van de Generale Maatschappij van België (Triage Boesdaal, in de jaren 1830), en sloot aan op een oude verbindingsweg naar de Boesdaalhoeve.

Het gedeelte van de de Castonierlaan tussen de Waterloose Steenweg en de Ekselboslaan is bebouwd met eenvoudige cottage-villa's uit de jaren 1920 en het begin van de jaren 1930, voornamelijk gebouwd door architecten en bouwondernemingen uit Ukkel. Op nummer 26 een witgeschilderde cottagevilla (architect Jean Dedecker, Ukkel) met mansardedak (zwart geëmailleerde pannen). Oorspronkelijk met typerend groen geschilderd schrijnwerk en open porche langs de zijkant (verbouwd). Op nummer 28 een ruime villa (architect Jules Gottot, Ukkel) met mansardedak en twee over de volledige hoogte doorlopende loggia's met tentdak (verbouwd). Op de nummers 32 en 34 twee gespiegelde woningen onder een dak (ondernemer Champeaux, Ukkel) met overdekt inkomportaal en loggia op het gelijkvloers (verbouwd). Op nummer 38 een sobere cottagewoning uit dezelfde periode met loggia op het gelijkvloers. Op nummer 42 een opmerkelijke cottagewoning met speelse volumes, opvallend mansardedak, loggia's en oorspronkelijk een aangebouwde serre (kadastraal geregistreerd in 1927, verbouwd).

Vanaf de Ekselboslaan vrijstaande villa's van recentere datum. Na de Reservaatlaan gaat de de Castonierlaan over in een aarden pad dat doorloopt tot aan de Boesdaalhoeve. Op het einde van de de Castonierlaan bevond zich tot in de jaren 1980 de Kapel Clos Fleuri, in 1923 gebouwd door Baron en Barones Bonhomme als aandenken aan hun gestorven dochters.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 23.09.1930 (nummer 26), 27.04.1923 (nummer 28), 18.03.1927 (nummers 32-34), 15.10.1925 (nummer 42), 11.05.1923 (kapel).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Sectie F, 1921-1927/259 (nummer 28), 1927/52 (nummers 32-34), 1927/259 (nummer 42).
  • GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN UKKEL EN OMGEVING 1974: Alsemberg, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Monumenten, landschappen en bezienswaardigheden, Ukkel, 15.

Auteurs: Van Herck, Karina