Verheydenstraat

Beschrijving

Straat in het centrum genoemd naar Egidus Franciscus Verheyden (1805-1890), burgemeester van Dilbeek tussen 1838 en 1890. De straat loopt in het verlengde van de Sint-Alenalaan in zuidwestelijke richting naar de Ninoofsesteenweg, ten noorden langs de Sint-Ambrosiuskerk.

In het begin van de straat is nog een reeks dorpswoningen gelegen uit begin 20ste eeuw (nummers 1 tot 19), waarvan de begane grond meestal verbouwd is tot winkelruimte. Kenmerkend zijn het gebruik van witgeglazuurde baksteen voor de muurbanden en de rollagen. Nummer 15 was oorspronkelijk een slagerij, zie tegeltableau met stierenkop op de borstwering. Op een oude foto is te zien dat de zaak ook dienst deed als café.

Nummer 57 is een burgerhuis met vermoedelijk een 19de-eeuwse oorsprong, maar met aanpassingen uit het begin van de 20ste eeuw en in de jaren 1960 werd het interieur aangepast als dokterswoning. Woning met pseudovakwerk op de verdieping, gebruik van kunststeen voor omlijstingen en een gevelniskapel boven de deur met de insciptie "Heilige Alena B.V.O.".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1912/11 (nummer 57).
  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1531, Bouwaanvraag verbouwing Verheydenstraat nummer 57, 1966.
  • ABEELS G. & BALLET G. 1973: Dilbeek in oude prentkaarten. Dilbeek en cartes postales anciennes, Zaltbommel, z.p.

Auteurs: Verwinnen, Katrien