Komd. Romain Marissaldreef

Beschrijving

Straat in het noorden van de gemeente, in het gehucht Oplinkebeek ten noorden van de wijk 't Holleken en ten noorden van de spoorweg Brussel-Nijvel-Charleroi. Oplinkebeek is een heuvelkam waar een rustige en landelijke atmosfeer heerst, deels te wijten aan de spoorweg die de plaats isoleert van het dorp.

Genoemd naar Romain Marissal, een telg uit een traditierijke officierenfamilie die in de Eerste Wereldoorlog vele heldendaden verrichtte als luitenant, daarna les gaf aan de militaire school en tenslotte landbouwer en beeldhouwer werd in Oplinkebeek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de "commandant" zoals de kinderen uit de buurt hem noemden, samen met een oud-cavaleriemakker, aan het hoofd van een afdeling van het geheime leger in de Kempen. Na zijn overlijden in 1949 kreeg de straat waar hij woonde de naam Komd. Romain Marissaldreef.

Weinig bebouwde straat met vrijstaande eengezinswoningen zoals nummer 9, de voormalige woning van Commandant Marissal, zie gedenkplaat aan de straat bij de ingang van het terrein. Het is een eenvoudige landelijke villa, kadastraal geregistreerd in 1906, eind jaren 1970 uitgebreid met lager volume links.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1906/44, 1979/81.
  • GEYSELS A. 2002: Linkebeek vroeger en nu, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 243, 12-13.