Geografisch thema

Lindenberg

ID
16156
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16156

Beschrijving

Landelijke, bochtige en sterk hellende straat in het zuidoosten van de gemeente, die vanaf de Tenbroekstraat richting Brusselstraat loopt. Geen noemenswaardige bebouwing, uitgezonderd twee belangrijke historische hoeves die naast elkaar gelegen zijn op de top van de Lindenberg: namelijk de hoeve van brouwerij Girardin (nummers 10-12) en de semi-gesloten hoeve "Pachthof Verbruggen of Van Der Bruele" ten westen hiervan op nummer 8. In 1902 wordt op het kadaster de vergroting van de oorspronkelijke hoeve uit begin 19de eeuw opgetekend en ontstaat het huidige semi-gesloten karakter. De gebouwen zijn geschikt rond een gekasseid erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee erfpijlers in de noord-oostelijke hoek. Heden (2010) zijn enkel het woonhuis ten noorden en de langsschuur ten oosten bewaard. De stallingen werden vervangen door nieuwbouw tijdens de inventarisatie in 2010.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1902/8 (nummer 8).
  • DE SCHINCKEL Y. 1991: Sint-Ulriks-Kapelle van de 12e tot de 20e eeuw, Ternat, 143.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Brouwerijhoeve Girardin

  • Is deel van
    Sint-Ulriks-Kapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lindenberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.