Bruggeveldstraat

Beschrijving

Bochtige straat ten noorden van de E40 tussen de grens met Ternat en Asse. Het straattracé komt al voor op de historische kaarten samen met het toponiem "Brugge", nu "Bruggeveld", verwijzend naar de landerijen van het Hof ten Brugge (Assestraat nummer 111). Landelijke straat met verschillende resten refererend aan de agrarische activiteit. Voorbeelden hiervan zijn: nummer 1, een voormalige langgestrekte hoeve die sterk vernieuwd is sinds de inventarisatie in de jaren 1970 en nummer 2 een gerenoveerd klein boerenhuis. Nummer 7 heeft nog een bewaarde hopast en paalschuur. Waarschijnlijk gaat het hier om een ast met "brouwerijdak" (ontdubbeld zadeldak) waar de hop gedroogd werd door middel van een mazout- of gasbrander en ventilatoren die de warme lucht door de hop bliezen. De nog bewaarde paalschuur heeft een zadeldak met golfplaten en de stalen ogen die aan de kap bevestigd zijn leiden de kap langs de vier palen en steunen op de pennen die door de palen gestoken worden.

Op het einde van een eikendreef nabij de grens met Asse op het "Groot Capelleveld", ten westen van het kasteel Nieuwermolen zijn nog drie hoeves (nummers 34, 36 en 38) aanwezig die eigendom waren van het kasteel. Nummers 34 en 36 zijn gelegen op een deels omhaagd domein. Op het kadaster wordt voor beide hoeves in 1899 een totale reconstructie geregistreerd; heden zijn ze sterk gerenoveerd.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1899/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien