Hendrik Placestraat

Beschrijving

Straat in het westelijk deel van Groot-Bijgaarden lopend van op de Brusselstraat in zuidelijke richting tot aan de Stationsstraat in Dilbeek met een bocht in het tracé ter hoogte van de Molenberg. Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) bestond deze straat uit drie stukken; de Dilbeekstraet, de Kloosterstraet en den Dreef. De huidige naamgeving is afkomstig van een jonge salesiaan uit Oudergem die sneuvelde in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn naam staat ook vermeld op het oorlogsmonument gelegen op het Gemeenteplein. De straat wordt grotendeels ingenomen door het domein van het Sint-Wivinaklooster met school (nummer 45) dat als dorpsgezicht beschermd is (datum besluit: 13-09-1996), het Don Boscoklooster (nummer 44) en enkele resten van dorpsbebouwing zoals nummer 20 in 1920 op het kadaster ingetekend. De vrije lagere school horend bij het Sint-Wivinaklooster (Broedersschool) (nummer 45) werd in 1963 uitgebreid met een extra vleugel door architect Alfons Hoppenbrouwers. Verder voornamelijk recente bebouwing.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1920/23 (nummer 20).
  • BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970, Brussel, 320-322.
  • BIESMANS J. 1989: 85 jaar Salesianen in Groot-Bijgaarden, Don Bosco in Vlaanderen, 1, Leuven, 10.