Klijtmolenstraat (Pittem)

Beschrijving

Landelijke bochtige weg die vanaf de Damstraat in westelijke richting tot aan de grens met Egem loopt, en daar onder dezelfde naam wordt verdergezet. De straatnaam wordt voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1846) en verwijst naar de "Klijtmolen" die in 1786 werd opgericht op Egems grondgebied (zie aldaar). De Atlas der Buurtwegen (1846) omschrijft de straat als "chemin de celui dit Damstraet au moulin dit Klytmolen, par la ferme Biebuyck".

Landelijke bebouwing. Nummers 17 en 19, verbouwde hoeves minimaal opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie landboek Pittem (1761). Nummer 19 met lang eenlaags woonhuis reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verbouwde woning van één bouwlaag met recente bepleistering onder een pannen zadeldak, en uitbreiding aan achterzijde. Rechte muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Gedicht radvenster in de oostelijke zijgevel. Nummer 20, woning bereikbaar via een zijweg. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt op deze plaats een driewoonst met een tweetal kleine bijgebouwen afgebeeld. In 1931 worden de twee oostelijke huizen verenigd, de westelijke woning afgebroken. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder een zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok haaks op de straat). Baksteenbouw gekenmerkt door sierankers en rechte muuropeningen onder een ijzeren I-latei. Vernieuwd schrijnwerk. Tandfries onder de vernieuwde gootlijst. Achterliggende pijlerkapel.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 23-24.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 146.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien