Moerbeekstraat

Beschrijving

Landelijke straat ten westen van het dorpscentrum gelegen. Beginnend bij de Waterstraat en eindigend bij de Oostendesteenweg. Recht straattracé, geasfalteerd.

De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige Moerbeek die evenwijdig met de weg loopt. De naam "Moerbeek" wordt volgens K. De Flou voor het eerst vermeld in een document van 1532. In de Atlas der Buurtwegen (1841) wordt de straat aangeduid met de naam "Storteberdwegel" en omschreven als "sentier de la ferme dite hooghuis au chateau de Mr. L'ingenieur de Broek par l'endroit dit: het Storteberd".

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de straat met het huidig tracé weergeven. De bebouwing concentreert zich aan de noordzijde van de straat. De zuidzijde van de straat wordt getypeerd door een langgerekte smalle percelering. Het doodlopende stuk, wordt op de kaart aangeduid als een erftoegang naar een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) is de langgerekte perceelstructuur reeds verdwenen. De bebouwing is grosso modo dezelfde gebleven.

De huidige bebouwing komt overeen met de bebouwing weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen, de oudste gebouwen staan weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) zie schuur bij hoeve Moerbeekstraat 5. Het einde van de straat wordt gedomineerd door de aanwezigheid van het kasteel van Moerbeek (Oostendesteenweg 224), met bijhorend ommuurd park en conciërgewoning in de Moerbeekstraat.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, Deel X, kolom 670.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie