Daliastraat

Beschrijving

Doodlopende straat beginnend bij de Aartrijkestraat en eindigend op het bedrijventerrein. Vrij recent aangelegde straat. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "chemin privée". Geen verklaring voor de huidige straatnaam.

Gebogen tracé loopt door een nieuwbouwwijk aangelegd in de jaren 1950-1960. De verkaveling bestaat enerzijds uit vrijstaande villabouw en anderzijds uit gekoppelde woningen. Nrs. 13-15, een samenstel van twee woningen opgetrokken in gele baksteen in combinatie met rode baksteen voor de belijnende banden en de strekken, dateren vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De oudste bebouwing is op het einde van de straat te situeren bij de vroegere spoorweg Oostende - Torhout, aangelegd in 1868 en omgevormd tot een fietspad in 1985.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie