Steenweg op Gierle

Beschrijving

Vertrekt in het stadscentrum en loopt in zuidwestelijke richting naar Gierle; doorkruist het gehucht Lokeren. Naar het centrum toe kleinschalige dorpsbebouwing uit het laatste kwart van de 19de - eerste kwart van de 20ste eeuw alternerend met recentere bebouwing onder meer de nummers 4, 12-18, 19, 24, 41, 43, 131, 160-162, 166-170, 182-186, 190 met sporen van arbeiderswoningen waarvan de nummers 59, 149 met uitgespaarde inkompartij, vermoedelijk eertijds café of winkeltje.

Overwegend bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw bestaande uit kleinschalige appartementsgebouwen en eenheidsbebouwing onder meer de nummers 239, 34-80 (met Kroon- en Bevrijdingsstraat), de nummers 151-169, de nummers 277-337 (met Slachthuisstraat, Muizenvenstraat); eerst genoemde woonwijk gebouwd circa 1956 in opdracht van de T.M.H. naar ontwerp van E. Wauters in samenwerking met F. Peeters, op de plaats van het voormalige "Hof Vueghs", eigendom van de eertijds er tegenover gelegen weef- en tijkfabriek "Ets. Vueghs & frères et co. n.v.", de laatste inrichting van de bloeiende textielsector te Turnhout (zie gemeente-inleiding). Kleine en grote handelszaken of bedrijven onder meer beeldbepalende inplanting van de Philipsfabrieken in het zuiden, opklimmend tot 1955.

• DE KOK H. & VAN AUTENBOER E., Turnhout Groei van een stad,Turnhout, 1983, p. 235.
  • HEERMAN J., 1921-1956. De Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen herdenkt haar 35 jarig bestaan (brochure), 1956, p. 27.
  • S.N., Duizendste woning Maatschappij voor de Huisvesting, Turnhout. (brochure), Turnhout 1960, passim.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle