Hoogveld

Beschrijving

Bestaat uit een drietal doodlopende straten rond het kasteeldomein "Hoogveld" (zie nummer 4) in de oosthoek van Veldegem. Twee doodlopende straatdelen, enerzijds vanaf de Ruddervoordsestraat en anderzijds vanaf de Koningin Astridstraat. Deze twee delen zijn resten van een voormalige ontginningsdreef langs de toenmalige grens met Ruddervoorde (zie Oostkamp), zoals blijkt uit een kaart van Zedelgem, in 1917 opgemaakt door de Duitse bezetter. Meer oostwaarts volgt een derde wegdeel het tracé van de Langendijkbeek deels langs en deels over de grens met Ruddervoorde en loopt aldaar, via een bocht, dood tegen de autostrade Brugge-Kortrijk (A17).

Gelegen in een groene omgeving bestaande uit het kasteeldomein omgeven door een park, bosjes en weilanden. Schaarse, verspreide en achterin gelegen landelijke bewoning vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 2 is een achterin gelegen woning van circa 1900, toegankelijk via een bekiezelde weg. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde zijgevel met imitatievoegen, segmentboogvormige muuropeningen aan de voorgevel met strekken in wit- en groengeglazuurde bakstenen.

• DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 69-76.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien