Abdijhoek (Loppem)

Beschrijving

Bochtige landweg in de noordhoek van Loppem die de Loppemsestraat met de Torhoutsesteenweg verbindt, het eerste wegdeel (met dezelfde straatnaam) ligt op grondgebied Zedelgem. De straat volgt met een wijde bocht de grens met Sint-Andries (zie Brugge). Het begin van de straat wordt gekruist door de Zabbeek. De naam is afkomstig van de nabij gelegen abdij Zevenkerken (zie Sint-Andries, Brugge).

In de ommeloper van Zedelgem (1674) beschreven als "Veltstraete" en "straete die naer 't velt loopt". Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de omhaagde weg hoofdzakelijk door veldgebied.

Op de Atlas der Buurtwegen (1844) op grondgebied Loppem aangeduid als Chemin n° 8, "Chemin de la chaussée de Thorout à Bruges près de champ dit Vanockerhoutveld au lieu dit Pleine (Zedelghem)". De weg vormt een geheel met het korte stuk op grondgebied Zedelgem aldaar beschreven als Chemin n° 25, "Zaggebroekstraat. Chemin du cabaret dit l'Aigle à la petite ferme de De Vleesschouwer par celles Depleyne & Cools Charles". Volgens de Atlas betreft het hier een servitude of bedieningsweg. Op de Atlas staan enkele landarbeiderswoningen ter hoogte van nummer 42 en nummer 44 aangeduid. Volgens zegsman dateert nummer 42 van 1830, is recent gerenoveerd en uitgebreid. Nummer 40 is een hoeve met woonhuis uit de jaren 1930.

Het meest noordelijke wegdeel wordt gedomineerd door de aanwezigheid van de abdij van Zevenkerken, gelegen in een bosrijke omgeving van de straat afgescheiden door betonplaten waartussen twee kazematten, uit de Tweede Wereldoorlog.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien de straat grenst aan de relictzone "Kasteelparken en bosgebieden Sint-Andries – Varsenare" en aan de ankerplaats "Kasteeldomeinen van Beisbroek, Tudor, Tillegem en de abdij van Zevenkerke".

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996.
  • CAPPON G., Een bijdrage tot de familiegeschiedenis Van Ryckeghem in Groot-Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 2, 2002, p. 47-57.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien