Geografisch thema

Stadionlaan

ID
15831
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15831

Beschrijving

Rechte straat vanaf de Groenestraat uitgevend op het cultureel en sportcentrum "De Groene Meersen". Dit complex wordt aan noordwest- en noordoostkant afgebakend respectievelijk door de Schattingbeek en de Moubeek en is omgeven door weilanden.

De eerste sporthal, zwembad en zaal voor culturele activiteiten worden op 7 april 1973 officieel geopend. Zie een gevelsteen aan de ingang van het gebouw vindt de eerstesteenlegging plaats op 4 september 1970 onder het bestuur van burgemeester Joseph Lievens. Ontwerper van het gebouw is ingenieur A. Jonckheere uit Sint-Michiels. Na de fusie in 1977 wordt het complex uitgebreid en vernieuwd. Op 1 oktober 1994 wordt door burgemeester Roland Packo, zie een gevelsteen aan de ingang, de eerste steen voor een bibliotheek gelegd. Ontwerper is de architect Jan Favril (Loppem). Daarvoor was de bibliotheek tussen 1982 en 1984 gevestigd in de school aan de Groenestraat (zie nummer 29), als verderzetting van de vroegere vrije bibliotheek van Sint-Leo. Tussen 1984 en de opening op 1 maart 1996 is de bibliotheek ondergebracht in het dienstencentrum "De Varens" (Rusthuislaan nummer 11).

In 1995 krijgt de voetbalclub Excelsior hier een nieuwe thuisbasis met kleedkamers en kantine. In 2000 volgt de aanleg van een speelplein. Daarna verhuizen ook de schuttersgilden Willem Tell (Zedelgem) en De Vrijschutters (Veldegem) naar hier. Het terrein wordt voorzien van twee staande wippen en een schutterskantine uitgewerkt als een rond, glazen paviljoen onder kegeldak. In 2002 wordt een zaal voor mattensporten toegevoegd.

De aanpalende verkaveling neemt een aanzet in het voorjaar van 1969 met de bouw van een aantal sociale woningen, de Rozen-, Tulpen- en Fazantenlaan worden aangelegd. In 1971 volgen de Dahlia-, Hyacinten-, Jasmijn-, Mimosa-, Rusthuis- en Stadionlaan.

Sociale woningbouw, eenheidsbebouwing met voortuinen, onder meer bestaande uit bakstenen koppelwoningen van twee bouwlagen onder platte of zadeldaken en met garages, afgewisseld met lage woningen.

  • RAMON A., LEROY P.J. (ed.), Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J., Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 83-86.
  • S.n., Hoe het groeide. Zedelgem, Zedelgem, 1976, p. 12-13, p. 15.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadionlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15831 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.