Geografisch thema

Koevoetveld

ID
15807
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15807

Beschrijving

Bochtige, doodlopende landweg, vertrekkend aan de Faliestraat. Het laatste wegdeel volgt de loop van de Scheibeek die iets noordelijker uitmondt in de Plaatsebeek. De weg staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778), de omgeving is aangeduid als bosrijk gebied, afgewisseld met akkers. Ook op de Atlas der Buurtwegen (1844) is nog geen weg te zien. Ter hoogte van nummer 1 is wel de "Koeivoets Veld ferme" afgebeeld waarvan de benaming vermoedelijk teruggaat op een ouder toponiem wijzend op een veldgebied. Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Koeyvoets Veld Ferme" aangeduid. Deze hoeve, nu zogenaamd "BAILLIEUSHOEVE" zie houten opschrift op de oude schuur, heeft een nieuw woonhuis en recent gebouwde stallingen.

Op de militaire kaart opgesteld door de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog staat het tracé getekend.

Bewoning bestaande uit enkele hoeves, oudste eventueel in kern opklimmend tot tussen 1810 en 1830 (nummer 4) en (aangepaste) boerenarbeiderswoningen (nummer 6).

  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Zedelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koevoetveld [online], https://id.erfgoed.net/themas/15807 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.