Bloemhof

Beschrijving

Hellende straat ten noordoosten van het centrum. Het Bloemhof heette vroeger gedeeltelijk Kleiveldstraat. De straat stijgt sterk richting Oplinkebeek en loopt parallel met de iets noordelijker gelegen spoorlijn Brussel-Charleroi. Gevarieerde bebouwing aan de noordoostkant, de zuidwestkant wordt grotendeels ingenomen door het park van het Kasteel van Linkebeek (zie Kerkveld nr. 11).

Het stijgende straatniveau valt vooral op bij de lintbebouwing nrs. 15-21, vier bescheiden rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen die dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Verder telt de straat vooral vrijstaande woningen zoals de villa’s met karakteristiek overkragend dak op nummer 29 en 37, eveneens daterend uit het vroege begin van de 20ste eeuw. Nummer 29 is eind jaren 1960 aanzienlijk vergroot, maar de voorgevel is nog authentiek gebleven; de baksteen is onderbroken door gecementeerde muurbanden. Nummer 37 heeft een licht getrapte voorgevel en voor de inkom werd ingekleurde baksteen gebruikt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1903/7 en 1967/35 (nr. 29), 1906/40 (nr. 15), 1912/16 (nr. 37), 1913/29 (nr. 21).
  • THEYS C., GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 30.

Auteurs: Daveloose, Barbara