René Sabbestraat

Beschrijving

Straat in het westen van Waregem, die loopt van kruispunt de "Zeswegen" (samenkomst van de Zeswegenstraat, Westerlaan en Molenstraat) met een knik naar de Westerlaan. De straatnaam, die pas sinds 1947 werd toegekend, verwijst naar de Waregemnaar René Sabbe die tijdens de Eerste Wereldoorlog actief was en werd opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers in 1917.

Van oudsher vormt de huidige Sabbestraat een onderdeel van een noord-zuidlopend tracé waarvan ook de huidige Westerlaan en Roger Van Steenbruggestraat een deel vormen, zo reeds weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Met de aanleg van de spoorlijn Gent-Kortrijk in 1839 wordt het tracé onderbroken door een overweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staat de straat, samen met het in het verlengde gelegen eerste deel van de Roger Van Steenbruggestraat en een deel van de ten zuiden gelegen Westerlaan vermeld als "Chemin n° 55", beschreven als "Chemin du Cabaret Den Smoor au cabaret de Dry Kwakkel" ofwel de "Vennestraet". Met de elektrificatie van de spoorwegen in de jaren 1970-1980 wordt de straat afgebakend door een viaduct.

Thans korte, rechte straat met geasfalteerd wegdek en zeer gevarieerde bebouwing, zowel uit het begin van de 20ste eeuw als zeer recente appartementsbouw. Thans quasi uitsluitend bewoning, eertijds ook kleine handelsactiviteiten, zie puien. Nummer 9 en nummer 11, twee eenvoudige arbeiderswoningen volgens spiegelbeeld gebouwd en vermoedelijk daterend uit de jaren 1920; verankerde baksteenbouw met licht getoogde openingen onder strek van meer oranje baksteen; bewaarde kroonlijst op klossen; volledig nieuw schrijnwerk en nummer 11 geschilderd. Nummer 47/ Weversstraat, hoekpand gebouwd in 1927 (registratie pas in 1929); eenvoudig, wit beschilderd en verankerd volume onder zadeldak met mechanische pannen; overal vernieuwd schrijnwerk en aan de zijgevel hangt een gekruisigde Christus, een kopie van het oorspronkelijke beeld dat in de Heilige Familiekerk (Toekomststraat nummer 70) hangt. Nummer 39, opvallende nieuwgebouwde eengezinswoning met quasi volledig gesloten straatgevel van de hand van de architecten Deviaene-Vancraeyveldt uit Waregem.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1929/47.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1938: Sevensten Canton, Begint aen het lant ende bosch van Pieter en Joos Huys aende Vyfweegsche straete begrypende d'hofstede van den heer de Bisschop, de gronden voor d'hofstede Caerel Blaublomme, ende d'hofstede ende landen van den voornomden Huys, begrypende het gelent den roosman, den noordcant van den Plaetsemeulencoutter, ende soo voorts tot ende met n° 974 wesende den huyse ende erfve van Geeraert Van Drousbeke, hoedwasscher, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.
  • ALGOET G., Oud kruisbeeld in de kerk van 't Gaverke, De Gaverstreke, 2007, p. 534-535.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie