Werkenstraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg vanuit de dorpskern van Bovekerke (Vladslostraat/ Bovekerkestraat/ Populiereweg) naar Werken (Kortemark). Straat met een kaarsrecht tracé. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het huidige wegtracé nog niet aangegeven. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de "chemin nr. 8" (de huidige Populiereweg) via een voetwegel verbonden met de "sentier nr. 17 de Bovekerke à la ferme H. Proot" of de "Borgmeestersweg", grotendeels een voetwegel die in zuidelijke richting gaat. In 1865 wordt los van het tracé van de voetwegel een nieuwe rechte weg aangelegd richting Werken. De benaming "Wercken-straet" komt voor het eerst voor in een lijst van 1901. In 1959 (zie kaart van de gemeente in "Dit is West-Vlaanderen") draagt de straat nog de benaming Werkensteenweg.

Op een ongedateerde prentkaart (ten vroegste jaren 1920, zie kerkhofpoort) is het begin van de Werkenstraat nog gekasseid. Deze weg naar Werken wordt in 1970 verbreed. Hierbij moet de kerkhofpoort aan het begin van de Werkenstraat, daterend van 1926, plaats ruimen, ze wordt echter herbouwd in 1977 (zie Bovekerkestraat).

Anno 2008 heeft de weg voornamelijk een landelijk karakter. Aan het begin van de straat een voor de dorpskern erg beeldbepalende hoeve in een weide gelegen (nummer 2). Het begin van de straat wordt gemarkeerd door de pastorie (nummer 1) die aansluit bij de site van de kerk. Nummers 37, 39, 41, 43 vormt een cluster van kleine woningen in het landelijke gebied, daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Typisch zijn de rechthoekige muuropeningen onder granito-lateien en de deuren met luifel. Nummer 37 is een breedhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gecementeerde plint met breuksteenimitatie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1865/13, 1875/27.
  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 17, Brugge, 1936, kolom 285.
  • Gemeente Bovekerke., Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 189-192.

Auteurs: Vanneste, Pol