Middelstraat

Beschrijving

Landelijke weg met een lichtgebogen tracé vanaf de Moervijverweg, over de Populiereweg tot aan de Burgemeester Van Ackerstraat. In 1959 heet de straat nog Kleine Middelstraat (zie kaart van de gemeente in "Dit is West-Vlaanderen"). Wellicht komt de huidige naamgeving pas tot stand in 1971 na de fusie.

De weg is reeds weergegeven met zijn huidige trace op de Ferrariskaart (1770-1778). De weg loopt ten noorden doorheen het zogenaamde "Bovekerke Bosch" en ten zuiden doorheen akkers en weiden waar hij aan weerszijden is afgezoomd met een bomenrij. Op de genoemde kaart is de bebouwing verspreid over het landelijk gebied en bestaat uit hoeves en woonhuizen in een boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "chemin nr. 7 du Bois dit Coucelaerbosch à la ferme Delaetre" of de "Kleene Middelstraet".

Op het kruispunt met de Populiereweg wordt in 1844 de zogenaamde "Olifantemolen" gebouwd, een 'driezolder' (staakmolen) met combinatie van koren- en oliemolen overgebracht uit Diksmuide. Na 1900 fungeert de molen enkel nog als korenmolen. In 1926 (literatuur) of 1931 (kadaster) wordt de molen gesloopt. De molenaarswoning op de hoek met de Populiereweg is bewaard (nummer 15).

Anno 2008 landelijke weg. Ten noorden nog steeds zicht op het arboretum of het "Domeinbos Koekelare" (zie Bovekerkestraat, op grondgebied Koekelare). Verspreide hoevebouw. Nummer 11: boerenarbeidershuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: aan de straat gelegen roodbakstenen huis onder zadeldak (rode mechanische pannen) met aflijnende baksteenfries, getoogde muuropeningen onder strek (vernieuwd houtwerk), bewaarde paneeldeur. Op het achtererf, nutsgebouw onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1931/10.
  • Gemeente Bovekerke, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 189-192.