Leopoldstraat

Beschrijving

Straat gelegen tussen de Gasthuisstraat (ten zuiden) en de Sint-Antoniusstraat (ten noordwesten); circa 1875 aangelegd op de gronden van het oude gasthuis dat rond die periode verhuisde naar de nieuwe gebouwen in de Warandestraat.

Sporen van beeldbepalende eenheidsbebouwing van burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, overwegend in neoclassicistische stijl en naar ontwerp van toenmalige stadsarchitect H. Vandenplas, zie items; nummer 8 gebouwd circa 1910 naar ontwerp van J. Verschoren, inmiddels aangepast; nummer 5 met muurvlechtingen in verankerde zijpuntgevel en houten kruiskozijn in achtergevel, verwijzend naar een eerste, ouder volume, vermoedelijk een laatste rest van het oude gasthuis.

• Stadsarchief Turnhout, Bouw., 1910, dossier 98.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995. Zellik, 1995, p. 13.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout de hoofdstad van de Kempen, Amsterdam, 1949, p. 38, 135.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle