Tinnenpotstraat

Beschrijving

Nagenoeg rechte straat die vanaf de Cijnsmolenstraat zuidwaarts loopt om op grondgebied van Emelgem (Izegem) aansluiting te geven op de Meulebeeksestraat. Het huidige tracé wordt weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de straat al vernoemd als "Tinnenpotstraet", omschreven als "Chemin des Maisons dites: Kerkhuizen à la Maison dite: Bosch witte-Kaeve". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar de "Tinnen Pot", in De Flou omschreven als een wijk en gelijknamige herberg tussen Ardooie en Emelgem, reeds vermeld als "den tinnepot" in de ommeloper van Ardooie uit 1688.

Landelijke straat met verspreide bebouwing met woon- en agrarische functie. In de 18de eeuw komt reeds verspreide landelijke bebouwing weer, zie Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 1, op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie volumes en een moestuin. Hoeve thans bestaande uit losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in U-vorm rondom onverhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen witgeschilderde betonpijlers. Ten noorden het boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde pannen (nok haaks op straat). Dubbel overhoeks muizentandfries. Jaartalankers "1933". Korfbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Latere aanbouwen aan de achterzijde en ten oosten. Westelijke zijgevel met mijtervormige kapelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Oostelijk stalletje met getoogde muuropeningen, nieuwer ingebrachte stalvensters en latere aanbouwen. Westelijk landgebouw aan straatzijde met verwijderde dakconstructie, dichtgemetselde poort. Nummer 7, gerenoveerde hoeve op oudere site (zie Ferrariskaart, 1770-1778), bestaande uit losstaande roodbakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, in L-vormige constellatie. Voormalig boerenhuis met getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk, hogere oostelijke aanbouw. Schuur met getoogde en rechte muuropeningen.

Nummer 2, nieuwe villa met ouder stuk walgracht. Op de Ferrariskaart (1770-1778) als vier volumes rondom een erf. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Ferme Buyse", met twee resterende walgrachtdelen ten zuiden van het erf. Ook op nummer 4 komt in de 18de eeuw reeds bebouwing voor, thans nieuwbouw. Op het primitief plan (1817) wordt bebouwing weergegeven op nummer 6, thans witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk en luiken, betegelde onderdorpels. Bereikbaar via lange erfoprit.

Bebouwing aangevuld met nieuwbouwwoningen uit einde 20ste eeuw. Enkele grote serrebedrijven.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 934.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin