Polenplein

Beschrijving

Langwerpig noord-zuid georiënteerd plein dat als noordoostelijke uitloper van het Marktplein verbinding geeft met de Brabantstraat. Pleinfunctie slechts vanaf de jaren 1960, maakt daarvoor deel uit van het begin van de Brabantstraat, zie primitief kadasterplan (1817) en Atlas der Buurtwegen (1846).

Rond 1860 wordt ongeveer in het midden van het plein een brouwerijgebouw opgetrokken door Franciscus Devos (zie nummer 7). Bij de brouwerij was een rosmolen aangebouwd. De brouwerij is afgebroken in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw. Vermoedelijk rond de jaren 1960 ingericht als parking. In 2003-2004 wordt aan de noordzijde van het plein een nieuw gemeentehuis en administratief centrum gebouwd, naar ontwerp van architect Rheinhold Verfaillie. Het Sint-Maartensdreefje verbindt het Polenplein met de Oude Lichterveldsestraat.

Plein met woon-, handels- en dienstenfunctie. Pleinaanleg voornamelijk in asfaltbestrating en parkeerplaatsen. Nummer 15, gemeentehuis in gebruik vanaf oktober 2004. Rozebruine baksteenbouw onder zinken sheddaken, grote glaspartijen. Voorliggende fonteinsculptuur "Totem voor Sint-Maarten", van kunstenaar Wim de Cauter uit Koolskamp. Aan de oostzijde wordt het plein gedomineerd door een groot appartementencomplex, gebouwd op de site van een vroegere dorpshoeve.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/17/2.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.