Graatakker

Beschrijving

Verlengde van de Herentalsstraat, tussen Mermansstraat en ring. Oude zuidelijke uitvalsweg richting Diest; na de Vrede van Munster (1648), woonplaats van verschillende kloosterorden: de minderbroeders in 1650-1652, de wilhelmieten (Porta Coeli) circa 1653-1678 en de norbertinessen (Sint-Agnetendal) van 1687 tot 1718 (huidige nummers 44-46). Huidige bebouwing opklimmend tot de 19de eeuw met enkele herenhuizen en een interessante "poort".

Hoek/Mermansstraat nummer 2 met appartementsgebouw van 1963 naar ontwerp van architect C. Vanhout, een compositie van donkere baksteen en beton in brutalistische stijl.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995. Zellik, 1995, p. 35.
  • DE KOK H., Het Norbertinessenklooster Sint-Agnetendal in Turnhout (1687-1718), in Taxandria, Nieuwe Reeks LIX, 1987, p. 112-155.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle